lördag 11 april 2009

Digitala nyhetsböcker

Tidningsbranschen har det bekymmersamt som vi vet. En del företrädare för 'gammelmedia' tycks ha fastnat i ett bittert känsloläge och verkar ha mycket svårt att se möjligheter med den nya tekniken. Andra försöker verkligen hitta nya lösningar.

Ett högintressant testprojekt är Digital Newsbook Publishing Project som går ut på att återpublicera längre reportage och artikelserier som läckert utformade e-böcker med avancerad grafik och foton. Det enda som krävs för att läsa nyhetsböckerna är ett enkelt PDF-program.

Det handlar alltså om att återanvända redan publicerat material och man kan verkligen fråga sig om folk är beredda att betala för detta. Så här säger en av de projektansvariga, Roger Fidler, till sajten Nieman Journalism Lab:
"The newsbook is really an experiment to find out if people are willing to pay for a more convenient package of information. [...] And I believe they will. If you’ve tried reading a long series of content on the web for free, it’s not really enjoyable. What you’ll be paying for here is convenience and comfort.”
Här ett PDF-exempel på hur en 'newsbook' kan se ut.

Nyhetsböcker som en möjlighet för tidningsföretag i omvandling diskuteras också i den här artikeln av Paul Carr, publicerad i The Guardian 2009-04-08.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar