tisdag 28 april 2009

Amazon köper Lexcycle

De stora sväljer de små även i e-boksbranschen. För några veckor sedan slukade jättebokhandeln Barnes & Noble den lilla frifräsaren Fictionwise. Igår rapporterade flera nyhetssajter och bloggare att giganten Amazon köper upp Lexcycle, företaget bakom den populära iPhone-applikationen Stanza.

Enligt Lexcycles på sedvanligt amerikanskt vis hurtfriska tillkännagivande planeras inga förändringar i Stanza - man räknar t.o.m optimistiskt med att kunna vidareutveckla programmet.

Många bloggare är skeptiska mot affären. Både Paul Biba på TeleRead och Brad Vertrees på Brad's Reader tar upp problemet med maktkoncentration och minskande konkurrens. De stora aktörernas stränga DRM-policy är också ett kärt angreppsmål.

Just i det här fallet är betänkligheterna särskilt motiverade. Amazon har ju redan e-läsarprogrammet Kindle for iPhone. Så man kan verkligen undra vad som nu händer med de direkt konkurrerande tjänster som Stanza erbjuder iPhone-användarna. Och hur blir det med Stanzas stöd för ePub-formatet? Får det verkligen finnas kvar i den notoriskt ePub-lösa Amazon-miljön?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar