fredag 3 april 2009

Bara ett problem med Sondera

Häromdagen läste jag på Internetbrus om den nya svenska söktjänsten Sondera. Bakom tjänsten står Kungliga Biblioteket och Riksarkivet.

Via Sondera kan man söka i tre nationella databaser samtidigt: biblioteksdatabasen LIBRIS, arkivdatabasen NAD och Svensk Mediedatabas (SMDb).

Denna nya möjlighet - inte bara för forskare och studenter utan för oss alla - är förstås fantastiskt bra. Det finns egentligen bara ett problem: man måste alltsomoftast personligen besöka institutionerna, i bästa fall ett lokalt bibliotek, för att kunna ta del av sökningsresultatet. Så här skriver Lars Våge på Internetbrus:
"Materialet i NAD får man söka upp fysiskt genom att bege sig till arkivinstitutionerna ifråga såvida inte materialet är skannat och man abonnerar på SVAR-databasen. SMDb-materialet kan man ta del av på Kungliga biblioteket i Stockholm. Böcker som man hittar i LIBRIS får man använda de vanliga fjärrlånevägarna för att få ta del av såvida inte ett offentligt bibliotek i din närhet råkar ha materialet. I några lyckliga fall finns det e-böcker som är fritt tillgängliga på Internet i träfflistorna."
Hoppas att andelen lyckliga fall blir avsevärt större inom den närmaste framtiden. Med eller utan Googles medverkan.

Fler som skriver om Sondera:

Folkhögskolebibliotekens blogg: Sondera Sondera

Biblioteksbloggen: NAD + LIBRIS + SMDB = Sondera

LIBRIS utvecklingsblogg // Premiär för Sondera!

Sondera - ny söktjänst från KB och RA « Solons lag

Här är Sveriges nya arkivsöktjänst - IDG.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar