Häromdagen såg jag i Svensk Bokhandel att Norstedts går in som delägare i e-boksproducenten/distributören Elib. Det innebär att fyra av de största svenska förlagen nu är kompanjoner när det gäller e-boksframställning. Målsättningen är att Elib ska fungera som en gemensam distributör för alla svenska förlag!
Hittills har jag bara sett positiva reaktioner på affären så man borde väl gilla läget. Det anses praktiskt för alla parter med en samordning när det gäller format och distribution. Från förlagshåll påpekar man också att man blir en starkare motpart till Google. Och konkurrensen när det gäller e-böckernas pris skall bestå lovar man.
Man må dock betänka att även om Elib inte är direkt vinstinriktat tar man självfallet betalt. Naturligtvis inget problem för de fyra ägarna. Men för de mindre förlag som mer eller mindre måste använda Elibs tjänster - det finns praktiskt taget ingen annan att vända sig till - är prisförhandlingsläget inte det allra gynnsammaste ...
Jag är dock ganska säker på att det snart dyker upp konkurrenter. Det är trots allt inte någon jätteinvestering som krävs för att starta upp en sådan verksamhet - låt vara av lite enklare typ. Adobes Content Server 4 kostar 6.500 dollar. Med samma företags InDesign skapar man både EPUB- och PDF-filer. Och fler lösningar är säkerligen på gång.
Kan de stora samsas borde åtminstone några av de små också kunna enas i en digital plattformssatsning. Det vore hälsosamt för den svenska e-boksutvecklingen.
fredag 4 september 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Tror det blir bra för branschen med dessa stora förlag som ägare.
SvaraRaderaInlägg på min blogg (http://contextelebooks.blogspot.com) om Elibägandet.
Fyra stora svenska förlag är nu delägare i eboksproducenten och eboksdistributören Elib. Trots att dom är konkurrenter har de i alla fall lyckats komma överens så pass att man inser den gemensamma nyttan av att jobba med gemensam distribution av eböcker. Samtidigt vill man uppenbarligen motverka att det uppstår en vildvuxen skog av olika eboksformat, något som alla skulle förlorat på. Man har också större möjligheter att visa enad front mot Google och deras inskanningsambitioner mot ett elektroniskt världsbibliotek. Hoppas dock det sistnämnda blir en positiv dialog istället för ett byggande av murar för att hindra utveckling. Om dom nu skaffar gemensam styrka så använd då den till att ta fram nya smarta affärsmodeller för att sälja litterärt material elektroniskt. Flatrate är troligen en gångbar modell. "All-you-can-read" alltså. Betala månadsavgift och få tillgång till jättebiblioteket. Spotify kör musik på detta sätt och gör segertåg över världen. Elib skulle mycket väl kunna erbjuda liknande modeller. "Fritt" dvs reklamfinansierat, abonnemang eller pay-per-book. Det finns antagligen utrymme för alla. Och Google har sånt här klart för sig, räkna inte med annat. Läsplattetillverkare som Sony, Amazon, Irex, Bookeen m.fl kommer kunna anpassas mer eller mindre bra till dessa tjänster beroende på hur villiga dom är att standardisera sin mjukvara och teknik till de olika formaten och betalningsmodellerna. Tredjepartsutvecklare som svenska Riidoo kommer som oberoende aktör att kunna sy ihop helhetslösningar där många olika intressenter samverkar till ett för bokläsaren lättförståeligt och användbart koncept. Det börjar ta sig på eboksmarknaden i gamla Svedala!