torsdag 12 mars 2009

Txtr - en 'Kindle killer' ?

Är tyska txtr en Kindle killer? Det är en fråga som har diskuterats på bloggar och mediesajter på senare tid, exempelvis här och här.

Frågan är dock om om frågan är relevant ... Kindle finns ju bara i USA än så länge så varenda läsplatta som dyker upp i Europa kan ju sägas vara en Kindle-dödare om man så vill. Och txtr lär inte utgöra någon fara för Kindle i USA, särskilt som txtr-företaget Wizpac verkar vara helt inriktat på den tyska marknaden. Än så länge i alla fall. Vi får väl se vad som händer när txtr väl har lanserats, vilket lär ske någon gång under tredje kvartalet 2009.

Under alla förhållanden är txtr ett mycket intressant projekt ur flera synvinklar. Rent tekniskt satsar man hårt på de senaste landvinningarna (specifikation här).

Man öppnar också upp för tredjepartsutvecklare. Så om du är Linuxkodare kunde den möjligheten vara värd att titta på - Kindle med sitt slutna system och DRM-skydd lär inte följa efter.

Den tillhörande servicesajten txtr.com kan bli en riktig guldgruva för användarna - och i så fall även för Wizpac - med bokbutik, bloggar och nyheter. Dessutom erbjuds intressanta webtjänster som lagring, publicering och delning (sharing) av dokument. Man kan alltså hitta och hämta hem texter som någon annan har lagt upp. Du kan kolla txtr.com redan nu - texten är på engelska.

Som sagt, intressanta saker är på gång ute i e-boksvärlden. Man får verkligen hoppas att vi svenskar och övriga nordbor inte hamnar utanför. Det borde finnas utrymme för samarbetsprojekt. Vilket svenskt förlag börjar samarbeta med Wizpac?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar