tisdag 17 mars 2009

Google Books-avtalet

Google Books-projektet har sina anhängare och belackare. Precis som väntat är vissa bokproducenter inte alls särskilt förtjusta i de möjligheter som nu erbjuds miljontals bokintresserade. Som läsare är det svårt att hitta verkliga nackdelar utom kanske en: Googles dominans. Det skulle onekligen kännas bättre om makten över världens samlade litteratur på nätet inte låg i händerna på ett privatföretag.

Projeketet befinner sig fortfarande i ett tämligen tidigt skede. Den sökbara databasen innehåller sju miljoner titlar och inskanning pågår för fullt. Men det finns ännu ingen juridiskt bindande text som reglerar hur copyrightbelagda böcker ska visas. Den 11 juni ska det avtal som träffades av parterna i oktober förra året behandlas av amerikansk domstol.

Vad avtalet innebär för världen utanför USA är en tämligen öppen fråga. De svenska förläggarna och författarna funderar fortfarande (fram till 5 maj) om de ska vara med överhuvudtaget. Svenska verk kommer dock av allt att döma att vara sökbara även i fortsättningen så frågan gäller vad jag kan förstå visningen av böckerna samt inkomsterna från bokförsäljning och annonsering.

Googles egen information om avtalet (på svenska) hittar du här.

Man noterar att avtalet har fått en egen adminstrativ sajt avsedd för publicister, agenter och författare.

Här är några länkar till artiklar om Google-projeketet.

Google Books sluter fred med bokbranschen (Internetbrus, 2008-10-31)

Förlag bävar inför amerikanskt Google-avtal (Svensk Bokhandel, 2009-03-05)

Google Talks Books (Library Journal, 2009-03-13)

Google & the Future of Books (The New York Review of Books, 2009-02-12)

Google & Books: An Exchange (The New York Review of Books, 2009-02-12)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar