I Sverige är intresset för e-böcker inte särskilt stort. I varje fall inte bland förläggare och bokhandlare. Biblioteken är betydligt piggare. Inom högskolevärlden är det snart vanligare att låna en e-bok än en tryckt bok.
Många bibliotek erbjuder t o m fjärrlån av e-böcker. Du laddar ner boken direkt i datorn. Efter vanligtvis fyra veckor går boken upp i elektronisk (får man väl förmoda) rök ... Inga problem med piratkopior alltså. Här ett exempel på hur man kan låna en e-bok.
Utomlands rör det på sig rejält. I USA har både Amazon och Sony kommit med uppgraderade versioner av sina populära e-bokläsare, Kindle respektive Sony Reader. Eftersom varken Kindle eller Sony Reader kan köpas i Norden är andra e-läsare mer intressanta för oss. Själv kommer jag att införskaffa den holländska BeBook när den nya versionen kommer om några månader. En stor fördel med BeBook är att den till skillnad från sina amerikanska motsvarigheter klarar alla vanliga publiceringsformat och dessutom har inbyggd mp3-spelare. Ljudböcker också med andra ord!
Trots Kindle och optimistiska projekt på flera håll lär 2009 inte innebära något verkligt genombrott för e-boken. Men många är övertygade om att det kommer. Exempelvis spår världens största konsult- och revisionsföretag, PricewaterHouseCoopers, att försäljningen av e-böcker kommer att passera pappersböckerna inom 10 år (åtminstone enligt den här tidningsartikeln).
Hur som helst med den saken, för min egen del kommer 2009 att bli e-bokens år. Det innebär ABSOLUT INTE att jag överger den traditionella boken. För min del blir det BÅDE-OCH!
Mina bloggskriverier kommer att handla om e-böcker, e-bibliotek, digital publicering och angränsande områden.
måndag 9 mars 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar