onsdag 25 mars 2009

Inte bara klassiker på svensk gratissajt

På den svenska sajten Läs en bok kan man läsa en bok. Inte utdrag, inte utvalda kapitel. Hela böcker. Gratis. Så enkelt är det faktiskt. Man behöver inte ens logga in eller registrera sig. Allt som krävs är att datorn är utrustad med Acrobat Reader. Dessutom kan man ladda ner böckerna och skriva ut dem för eget bruk.

Det som trots ett knappt utbud gör sajten intressant är att det inte bara handlar om gamla klassiker den här gången. Svenska författare av senare årgångar bidrar, exempelvis Olov Svedelid (självbiografi, inte deckare), Svante Löfgren (gammal Expressen-journalist) och Kjell E Genberg (deckarförfattare, f d redaktör för deckartidskriften DAST Magazine). Här finns romaner, science fiction, reseskildringar, memoarer, t o m en barnbok och en diktsamling. Givetvis läggs böckerna ut med författarnas tillstånd. Vissa titlar är t o m specialskrivna för sajten.

Grundtanken är att blåsa digitalt liv i böcker som inte längre finns i bokhandeln eller som inte ens blivit tryckta. Och att öka intresset för författarna. På nätet finns ju publiken gratis så att säga.

På sajten kan man också köpa vanliga p-böcker direkt från författarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar