Digitalisering av böcker är en intensiv verksamhet i våra dagar. Via Google är för tillfället sju miljoner böcker tillgängliga för sökning på nätet, Amazons bokbestånd är snart uppe i 250.000 olika titlar och Project Gutenberg lockar med drygt 27.000 fria verk och dessutom ytterligare 100.000 i olika samarbetsprojekt.
Även tidningar och tidskrifter skannas in. Mitt favoritexempel är första numret av Life Magazine (23 november 1936), producerat av Olive Software. Det känns nästan som att bläddra i pappersutgåvan!
Det är förstås en dyr och tidsödande process att skanna in trycksaker. Men det händer saker även med den teknologin. Det amerikanska företaget Atiz har just lanserat en skannerutrustning som kan göra det möjligt för mindre aktörer att själva digitalisera sina arkiv, broschyrer, firmatryck och liknande till en rimlig kostnad.
Själv kan jag tänka mig flera angelägna digitaliseringsprojekt som möjligen kan bli genomförbara med den billigare tekniken. Nummer 1 på den listan gäller våra gamla tidningslägg, framförallt på lokal nivå. Tänk om detta enorma historiska material hopsamlat av strävsamma lokalredaktörer och småstadsskribenter under mer än 100 år plötsligt kunde få ett nytt, digitalt liv på nätet!
Som ett smakprov kan du kolla detta fantastiska arkivdemo: det allra första numret av The Scotsman (25 januari 1817), också producerat av Olive Software. Lite otydligt här och var förstås - men trycket är ju nästan 200 år gammalt!
onsdag 11 mars 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar