måndag 30 mars 2009

Optimism i böckernas värld

I dessa ekonomiskt sett dystra tider är det ganska uppfriskande att studera det som händer internationellt i bokvärlden. Branschen har än så länge klarat sig bra i både USA och i Europa så folk är ganska glada och optimistiska. Och många tycker att e-utvecklingen är spännande.

Intressant också att poesi på nätet har blivit en stor grej - åtminstone jämfört med den kvantitativt blygsamma publik som poeter normalt måste nöja sig med. Enligt 1888 Press Release har poesisajten Poetry Archive mer än en miljon sidvisningar per månad. Det finns många fler liknande sajter, exempelvis Poetry Foundation. Nätbaserade litterära magasin tycks också ha en bra period.

Hur kan detta vara möjligt i dessa tider? Sajtens hypotes:
"People still want to read--whether for pleasure and escape or for better understanding of what's happening with the economy. So, they turn to books."
Viss optimism är motiverad även för den del av svenska bokslukarkåren som vill hänga med i e-svängen. I en TT-artikel, publicerad i bl a Helsingborgs Dagblad idag, spår Py Söderström, vd för e-boksföretaget Elib, att läsplattor kommer att lanseras i Sverige redan under 2009. Någon gång nästa år tar försäljningen fart på allvar, hoppas hon.

Artikeln innehåller också en bra översikt över de olika läsplattor som kan bli aktuella för svensk lansering. Även prisuppgifter. Men rubriken 'Läsplattor gör pappersboken onödig' finns det knappast täckning för i texten. Och inte i verkligheten heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar