fredag 1 maj 2009

Nya BeBook en svensk Kindle?

Antar att det är ofrånkomligt att missa en hel del när man bekantar sig med en helt ny bransch. I RSS- och nyhetsflödet om e-böcker har jag helt enkelt - sedan början av mars - inte hittat något om e-läsare som säljs i Sverige.

Igår blev det äntligen ett litet napp. Jag kollade upp några tillverkare i en vanlig sökning och råkade då hitta den franska elektronikkedjan pixmanias svenska säljsajt, pixmania.se. Där erbjuds tre olika e-läsare: de holländska BeBook och iRex samt franska Cybook. Till jämförelsevis bra priser (i svenska kronor) verkar det som. I samma sökning dök också bebook.se upp. Visserligen bara en enda sida med vidarelänkning till modersajten, men enbart sajtens existens vittnar ju om ett visst intresse för den svenska marknaden.

Så den svenska e-läsarlösheten är alltså en sanning med modifikation som det brukar heta. Mycket återstår dock innan man kan tala om ett e-boksgenombrott här i landet. Det som krävs är helt enkelt en svensk Kindle, alltså en läsplatta med trådlös tillgång till ett hyfsat stort och vettigt prissatt e-boksutbud. Att hävda likaprisprincipen - att en e-bok ska kosta i stort sett lika mycket som en pappersbok - håller helt enkelt inte.

Kanske kan man hoppas på den nya versionen av BeBook, som lär få trådlös anslutning. Med en nätuppkopplad e-läsare som motor blir det säkert bättre fart på aktörerna inom den svenska e-boksbranschen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar