fredag 8 maj 2009

Bonniers vill inte vara med

Flera tidningar, bl a DN och Svensk Bokhandel, rapporterar idag att Bonniers inte vill vara med i Google-avtalet. Blev ganska förvånad först - att finnas med där all världens bokläsare letar efter böcker dygnet runt måste väl ändå vara jätteviktigt även för svenska förlag.

Men om det nu förhåller sig så som Bonniers representant säger måste jag erkänna att det är ganska lätt att förstå deras beslut ur rent ekonomisk synvinkel. Annonsersättningen till utländska förlag verkar nämligen vara baserad på intern amerikansk klickstatistik. Bara sökande i USA efter svenska böcker genererar pengar till de svenska förlagen. Näst intill intet på deras annonskonton alltså. Av artiklarna framgår inte hur man värderar den länkning till bokhandeln som visas i bokinformationen under rubriken 'Buy this book'.

Bonniers hoppas kunna sluta ett eget avtal med Google. De senaste veckorna har ju tveksamma och direkt fientliga röster mullrat på många håll, inte minst i Europa, så kanhända måste Google backa. Om man nu vill uppnå sitt mål att göra hela världens och inte bara USA:s litteratur tillgänglig på nätet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar