söndag 24 maj 2009

Framtidens e-böcker?

Att förse böcker med multimediala tillägg är minsann ingenting nytt - det har förekommit länge inom läromedelsbranschen exempelvis. Ändå är det spännande när stora förlag börjar experimentera med extras i det skönlitterära utbudet.

För en tid sedan väckte brittiska Random House viss uppmärksamhet när de lanserade sitt Book and Beyond-projekt där kända författare som James Patterson och Jacqueline Wilson medverkar. Idén är alltså att krydda läsupplevelsen med allehanda multimediala inslag som video, ljudeffekter, uppläsning, spel, quizzar mm.

Om detta är framtidens e-böcker är förstås svårt att veta. Kan tänka mig att åtminstone traditionella bokläsare betraktar nymodigheterna med viss skepsis. Det är knappast heller den kategorien som förlaget vänder sig till i första hand. Målgruppen är ny: unga människor med stor datorvana men ringa erfarenhet av bokläsning. Man vill locka denna stora ungdomsmajoritet till böckernas värld och det tycker jag är ett lovvärt syfte även om det som alltid i grunden handlar om att tjäna pengar.

Värt att notera är att enhanced ebooks enbart kan läsas på riktiga datorer eftersom e-läsare typ Kindle eller BeBook ännu så länge inte klarar av multimedia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar