onsdag 6 maj 2009

Kindle DX presenterad

Det blev ungefär som väntat när Amazons Jeff Bezos idag presenterade den nya stora Kindle-versionen, Kindle DX. Nästan alla fakta hade läckt i förväg, t.o.m. namnet.

Kindle DX får en skärmdiagonal på 9,7 tum, inbyggd PDF-läsare och automatisk växling mellan landskaps- och porträttvy. Priset nära 500 dollar. Man kan beställa nu för leverans någon gång i sommar. Om man bor i USA alltså.

Tre av de viktigaste tidningarna i USA, New York Times, Washington Post och Boston Globe erbjuds till lägre priser, men endast till folk som bor utanför respektive distributionsområde och är beredda att prenumerera för en längre tid. Ingen konkurrens med papperstidningarna.

När det gäller fack- och kurslitteratur sägs i pressreleasen att flera ledande förlag kommer att börja leverera e-textböcker med början under sommaren. Till hösten inleds försöksprogram på fem stora universitet med syfte att göra Kindle DX tillgänglig för studenterna där. Vad detta egentligen innebär återstår att se.

Även om Kindle först och främst är en amerikansk angelägenhet ska det bli spännande att följa utvecklingen. På sikt lär det få konsekvenser även för vår akterseglade del av e-bokvärlden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar