tisdag 3 november 2009

Norge sågar Kindle-villkor

Det norska Forbrukerrådet har noga granskat Amazons 'License Agreement and Terms of Use' inför lanseringen av Kindle International i Norge. Sågningen är i det närmaste total.

Forbrukerrådet konstaterar först missbelåtet att 'avtalen for mange er svært utfordrende å sette seg inn i og forstå omfanget av'. Man vill att förlagen ska se detta problem som en utmaning när de nu ska förhandla om försäljning av norska e-böcker via Amazon. Ska bli intressant att se om Jeff Bezos - en av den globala bokbranschens mäktigaste män - verkligen är beredd att ge efter för norska krav.

Men det är inte bara formuleringarna i avtalet som misshagar våra grannar. De sakliga invändningarna kan sammanfattas så här:

* Amazons monopol på nedladdat innehåll avfärdas - bindningen betraktas som 'urimelig'.

* Forbrukerrådet konstaterar att Amazon förbehåller sig rätten att när som helst ändra i avtalet utan att kunden förvarnas, vilket är ett brott både mot norsk och internationell avtalsrätt. En part kan självfallet inte ensidigt ändra avtalsvillkoren.

* Kundernas läslistor sparas på utländska servrar. Rådet påpekar att den som kontrollerar servrarna också har tillgång till information om användarnas läsvanor och andra personliga uppgifter.

* Amazon erbjuder ett års garanti på Kindle. Enligt norsk lag har apparater av den här typen hela fem års garanti.

Återstår förstås att se om Forbrukerrådets granskning får några konsekvenser i praktiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar