onsdag 4 november 2009

Alex visas upp

Lanseringen av läsplattan Nook häromveckan blev kanske inte riktigt den stora grej Barnes & Noble tänkt sig. Dagen innan hade nämligen det tämligen okända företaget Spring Design presenterat en läsplatta med en helt ny skärmkonstellation: upptill en större e-ink-baserad lässkärm och nedtill en liten tryckkänslig LCD-skärm i färg. Alltså samma skärmtyp som Nook visade sig ha. Dagen efter.

Upplägget ingick inte särskilt förvånande i ett juridiskt tjuv-och-rackarspel. Nu har nämligen Spring Design gått till domstol och anklagat B&N för stöld av bl.a. skärmidén.

För att avfärda ryktena om att Spring Design-plattan Alex enbart skulle vara en papperskonstruktion med syfte att stärka anklagelserna mot B&N har Spring Design låtit teknologisajten Maximum PC granska en prototyp. Dessutom meddelade chiptillverkaren Marvell igår att Alex-processorn är deras verk. Nog med bevis.

Både Nook och Alex baseras på Googles Android-plattform, stöder det öppna bokformatet EPUB och har internationellt gångbara direktuppkopplingar. Båda släpps i USA i slutet av året. Man kan verkligen hoppas att åtminstone en av dem når den svenska marknaden inom en mycket snar framtid.

Uppdatering:

Enligt Gadget Venue ska Alex vara utrustad med Marvells nya processor Armada. Det skulle i så fall innebära mer än tre gånger snabbare uppdatering av e-ink-skärmen, lägre pris och ännu längre batteritider.

1 kommentar:

  1. Alex, Nook med flera är tveklöst häftiga lästerminaler och genomtänkta koncept. Inte minst med tanke på att man använder Googles Androidplattform. Android kommer att dra till sig ett jätteintresse för s.k. tredjepartsutvecklare. Den som erbjuder en läsplatteplattform med stöd för Androids plattform kommer hitta många kunder både på terminal och tjänstesidan. En Androidbaserad lästerminal kommer på sikt med stor säkerhet funka extremt bra mot t.ex. GoogleBooks, det kommer antagligen kännas som man har hela världens bibliotek i fickan. Jag är själv bländad av Nooks marknadsföring och helhetskoncept som involverar butiker, design, mode m.m. m.m. Men när jag tittar närmre på Alex m.m. så känns det som man glider från det behagligt vilsamma själen i en vanlig bok och börjar blanda in web browsing m.m. Det blir för mycket gadget. Har nyss testat Bookeens Cybook Opus. Ganska low-tech men behagligt vilsam, medelstor och snygg. Hade varit synd att peta in en extra färgskärm med en massa intenetkapacitet i den. Bokens själ hade liksom kraschat.

    SvaraRadera