Det nya med de nya e-läsarna Alex och Nook är dubbelskärmen - en större för läsning och en mindre för andra funktioner. Detta anses så nydanande och märkligt att Spring Design och Barnes & Noble nu gör upp i domstol om vem som var först med idén.
Märkligare är dock i mina ögon två andra ännu lika osläppta nykomlingar på e-läsararenan.
enTourage Edge eReader har också två skärmar, men de är ungefär lika stora och åtskilda med en 'rygg' à la pappersbok. Kan alltså vikas ihop. Ena skärmen är vanlig e-ink för läsning medan den andra (LCD) tjänstgör som 'tablet'. På den halvan kan man alltså surfa, mejla, kolla film och göra anteckningar. I övrigt är specifikationslistan fullmatad med nästan allt man kan önska sig: EPUB, 3G, WiFi, Android m.m. Som man kunde ana är dock batteritiden i kortaste laget - upp till 6 timmar om man använder den tryckkänsliga LCD-skärmen. Släpps i februari 2010. Pris: 490 dollar.
Taiwan-baserade Wistron är inne på ett helt annat spår: flexibilitet. Företaget utvecklar nu en e-läsarvariant med utdragbar, böjlig skärm. Konceptet lanserades redan i februari 2008 av Polymer Vision, som dock gick i konkurs och blev uppköpt av just Wistron. Den bild som nu illustrerar rapporteringen kring Wistron eReader föreställer alltså Polymer Visions Readius. Wistron-läsaren beräknas vara marknadsklar någon gång nästa år.
tisdag 17 november 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej
SvaraRaderaTror inte på dessa komplexa hybridbastarder. Tekniskt och konceptuellt intressanta men ganska ointressanta för den stora användarskaran. Alla kombinationsprodukter resulterar i kompromisser och varje delfunktion blir bara halvbra. En cykelbil går att bygga, visst, men varken cyklister eller bilister vill ha den. En riktigt bra läsplatta borde optimeras för läsning av statisk media och inte lull-lull, animationer, surfning m.m. Apple gjorde sina mp3 spelare (ipods) till världens mest sålda en gång trots att de tekniskt och featuremässigt låg långt bakom andra märken. Dom fokuserade nämligen på att spela upp musikfiler enbart och försåg spelarna med världens bästa användarinterface. Annars inga kompromisser.
Hälsar Anders
http://contextelebooks.blogspot.com