torsdag 15 oktober 2009

Google öppnar bokhandel i molnet

Google kör vidare på bokfronten. Någon gång före halvårsskiftet 2010 startar IT-jätten från Kalifornien sin molnbaserade boksäljartjänst Google Editions. Utbudet utgörs då av omkring en halv miljon titlar från Google Books och registrerade partners. Böckerna ska kunna läsas på e-läsare, mobiler och vanliga datorer.

Även om böckerna alltid ligger i molnet - dvs på en Google-server någonstans - försäkrar Googles representant på bokmässan i Frankfurt att kunden kan läsa sitt inköpta exemplar utan att vara uppkopplad.

Google har redan mjukvara för den uppgiften i form av Google Gears, ett program som gör att man kan använda exvis Gmail även offline. Gears skapar en s.k. cache-fil av all mejlaktivitet och samordnar allt med Gmail-servern när man är online igen. Kanske kommer det att fungera på ett liknande sätt med böcker från Google Editions.

Molnböcker är en intressant affärsmodell, säkerligen inspirerad av bokbranschens piratskräck. Frågan är dock om folk verkligen vill ha sina böcker på en avlägsen server. Vad händer när sajten ligger nere? Om den utsätts för attacker?

Kanske OK ändå för många - om priserna är tillräckligt låga.

Mer läsning:

>> Google plans 'buy anywhere, read anywhere' offer | www.thebookseller.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar