tisdag 13 oktober 2009

'Bookish apps' från Enhanced Editions

Det lilla engelska företaget Enhanced Editions börjar ta plats som en av de mer betydande nydanarna i böckernas värld. Två av grundarna, Peter Collingridge och James Bridle, tillhör de 50 mest inflytelserika inom den brittiska bokbranschen enligt London Evening Standard. De har också uppmärksammats av British Council som framstående unga entreprenörer inom publishing.

Enhanced Editions satsar stenhårt på e-böcker med multimedia. Eller kanske 'feature-packed bookish iPhone apps' är en bättre beskrivning. Varje bok är alltså en självständig applikation som kan laddas ner från iTunes.

Det är klart att detta sätt att publicera ger helt andra tekniska möjligheter än vad läsplattor med sina lugna och energisnåla e-ink-skärmar erbjuder. Enhanced Editions är i nuläget heller ingen direkt konkurrent till Kindle & Co. Snarare ett komplement med en ganska tydlig målgrupp: mobilvana yngre människor som gillar lite häftigare läsupplevelser.

Själv uppskattar jag åtminstone en Enhanced Editions-finess: möjligheten att växla mellan textläsning och avlyssning. Hela boken är inläst och uppläsningen är synkad med texten. Man vet alltid var man är (åtminstone i boken).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar