lördag 17 oktober 2009

Google-kompromiss nödvändig

Antar att du har läst Pelle Snickars understreckare i Svenska Dagbladet om Google Book Search redan. Annars borde du göra det eftersom artikeln är något så ovanligt som ett försvar för det numera så utskällda och på högsta politiska nivå ifrågasatta inskanningsprojektet.

Som jag sagt tidigare är det lätt att instämma i Snickars åsikter. Myndigheter, institutioner och organisationer världen över har under lång tid försummat sin plikt att göra det kulturella arvet tillgängligt i digital form. Först när de idérika och handlingskraftiga Google-grundarna Sergej Brin och Larry Page skrider till verket börjar befattningshavare och direktörer vakna - dessvärre på fel sida.

Det som kunde ha blivit en kreativ dialog utvecklas i stället till ett destruktivt ställningskrig. Stämningsansökningar haglar, politiker och förlagsfolk skäller, särskilt i Tyskland och Frankrike. Vad författarna själva egentligen tycker är oklart. Sveriges författarförbunds ordförande har dock förklarat att Googles ekonomiska villkor är bättre än Bonniers.

Det finns naturligtvis också skäl att kritiskt granska Googles roll, inte bara i det här projektet. Idealism, vinstintresse - vilken kraft är starkast? Vad händer om Google blir uppköpt i framtiden? Bör tillgången till information om all världens böcker kontrolleras av ett börsnoterat företag?

Som jag ser det är någon form av kompromiss helt nödvändig. Det handlar faktiskt om att vi alla på ett enkelt och bekvämt sätt ska kunna ta del av den otroliga kunskapsskatt som världens samlade bokbestånd utgör. Det vore tragiskt om prestige och låsningar - låt vara på högsta nivå - skulle beröva oss den möjligheten.

Google Books hittar du här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar