tisdag 27 oktober 2009

Svensk e-stiltje

På e-boksentusiasten Anders Borgströms blogg kan man idag läsa en rolig betraktelse om stiltjen i den svenska e-boksdammen. Det är tydligt att bokfolket avvaktar utvecklingen. Lite märkligt med tanke på de stora satsningar som sker främst i föregångslandet USA. Det är också uppenbart att Nuut, Kindle International och skånelanserade Cybook Opus (länkar nedan) knappast räcker för att få upp farten här hemma. Läsverktyg finns men dessvärre inte så mycket svenskt att läsa.

Skånska länkar:

>> Cybook Opus och Cybook Gen3 | www.boklogg.se

>> På väg in – Cybook Opus | bjarebokhandel.wordpress.com

Internationellt:

>> Apple Slate eReader imminent – Bill Keller of NY Times « Kindle ... | ireaderreview.com

>> Publishers crippled the Nook? Don’t like the lending feature | www.teleread.org

>> ePub is kickstarting the e-book biz: 1.6 million ePub titles available from the Internet Archive alone | www.teleread.org

>> E-book reader from iRiver » IT - Chuiko | Information Technology News | it-chuiko.com

>> 2009: The year e-book readers take off | www.sddt.com

tisdag 20 oktober 2009

Nook, Que och Alex debuterar

Full fart på amerikanska läsplattemarknaden. USA:s största bokhandlare Barnes & Noble släpper idag officiella fakta om sin länge omspekulerade platta. Nook får den finna sig i att heta, 259 dollar ska den kosta och två skärmar blir den försedd med. Den nedre lilla LCD-skärmen med färg ska tydligen bl.a. kunna fungera som tangentbord. Undrar just hur batteriet klarar denna belastning. Detaljer om Nook presenteras alltså på en presskonferens i New York i dag. Läckta bilder kan du se här.

Plastic Logics storskärmade e-läsare Que presenteras officiellt först i januari 2010. Det nya just nu är väl bara namnet. För några dagar sedan dementerade PL alla färgrykten men riktigt säker kan man ju aldrig vara. Det handlar ju om att överraska, helst chocka en alltmer kräsen - men omättlig - publik.

E-läsaren Alex från Spring Design får också dubbla skärmar. Den övre är avsedd för läsningen medan den undre ska visa länkat Internet-innehåll i färg. Helt säkert är att den baseras på Android, Googles Linuxbaserade system för mobiler. Alex blir därmed den första Android-plattan. Borde innebära intressanta möjligheter för utvecklare.

Lite mer undanskymt lanserar Ectaco jetBook Light en minimodell som påstås bli billigast på den amerikanska marknaden ($149). Frågan är dock om enbart lägre pris är tillräckligt lockande i den stenhårda konkurrensen. LCD-skärm och fyra AA-batterier ökar knappast chanserna.

Och här hemma i Sverige har vi i alla fall Nuut och sedan igår även Kindle International.

Uppdatering:

Alex kan enligt Engadget möjligen vara ett inslag i en kamp om patenträttigheter och i så fall inte en riktig produkt.

lördag 17 oktober 2009

Google-kompromiss nödvändig

Antar att du har läst Pelle Snickars understreckare i Svenska Dagbladet om Google Book Search redan. Annars borde du göra det eftersom artikeln är något så ovanligt som ett försvar för det numera så utskällda och på högsta politiska nivå ifrågasatta inskanningsprojektet.

Som jag sagt tidigare är det lätt att instämma i Snickars åsikter. Myndigheter, institutioner och organisationer världen över har under lång tid försummat sin plikt att göra det kulturella arvet tillgängligt i digital form. Först när de idérika och handlingskraftiga Google-grundarna Sergej Brin och Larry Page skrider till verket börjar befattningshavare och direktörer vakna - dessvärre på fel sida.

Det som kunde ha blivit en kreativ dialog utvecklas i stället till ett destruktivt ställningskrig. Stämningsansökningar haglar, politiker och förlagsfolk skäller, särskilt i Tyskland och Frankrike. Vad författarna själva egentligen tycker är oklart. Sveriges författarförbunds ordförande har dock förklarat att Googles ekonomiska villkor är bättre än Bonniers.

Det finns naturligtvis också skäl att kritiskt granska Googles roll, inte bara i det här projektet. Idealism, vinstintresse - vilken kraft är starkast? Vad händer om Google blir uppköpt i framtiden? Bör tillgången till information om all världens böcker kontrolleras av ett börsnoterat företag?

Som jag ser det är någon form av kompromiss helt nödvändig. Det handlar faktiskt om att vi alla på ett enkelt och bekvämt sätt ska kunna ta del av den otroliga kunskapsskatt som världens samlade bokbestånd utgör. Det vore tragiskt om prestige och låsningar - låt vara på högsta nivå - skulle beröva oss den möjligheten.

Google Books hittar du här.

fredag 16 oktober 2009

Veteraner startar e-förlag

Med fyra decennier på HarperCollins bakom sig framstår Jane Friedman som en förgrundsfigur i den amerikanska boksfären. Drygt 60 år gammal startar hon nu upp ett högintressant e-boksprojekt tillsammans med några rutinerade branschkollegor. Någon gång 2010 ska verksamheten vara i full gång om allt går enligt planerna.

Open Road Integrated Media heter deras företag som fått 3 miljoner dollar i startpengar från ett riskkapitalbolag. Huvuddelen av utgivningen ska bestå av backlist-titlar, bl.a. romaner av berömdheter som William Styron och Iris Murdoch. Ungefär 40 nyskrivna böcker räknar man med att ge ut det första året. Förutom e-böcker står print-on-demand och selfpublishing på Open Roads program.

Men det som skiljer ut Open Road från många andra projekt är den vikt man uppenbarligen lägger vid marknadsföringen. Företagets 'marketing platform' leds av filmproducenten Jeffrey Sharp och det lär bli gott om både video- och audioinslag i den utåtriktade verksamheten. Bl.a. utlovas dokumentärer om författare.

Open Roads sajt hittar du här.

torsdag 15 oktober 2009

Google öppnar bokhandel i molnet

Google kör vidare på bokfronten. Någon gång före halvårsskiftet 2010 startar IT-jätten från Kalifornien sin molnbaserade boksäljartjänst Google Editions. Utbudet utgörs då av omkring en halv miljon titlar från Google Books och registrerade partners. Böckerna ska kunna läsas på e-läsare, mobiler och vanliga datorer.

Även om böckerna alltid ligger i molnet - dvs på en Google-server någonstans - försäkrar Googles representant på bokmässan i Frankfurt att kunden kan läsa sitt inköpta exemplar utan att vara uppkopplad.

Google har redan mjukvara för den uppgiften i form av Google Gears, ett program som gör att man kan använda exvis Gmail även offline. Gears skapar en s.k. cache-fil av all mejlaktivitet och samordnar allt med Gmail-servern när man är online igen. Kanske kommer det att fungera på ett liknande sätt med böcker från Google Editions.

Molnböcker är en intressant affärsmodell, säkerligen inspirerad av bokbranschens piratskräck. Frågan är dock om folk verkligen vill ha sina böcker på en avlägsen server. Vad händer när sajten ligger nere? Om den utsätts för attacker?

Kanske OK ändå för många - om priserna är tillräckligt låga.

Mer läsning:

>> Google plans 'buy anywhere, read anywhere' offer | www.thebookseller.com

onsdag 14 oktober 2009

txtr börjar säljas i december

Försäljningen av den tyskproducerade läsplattan txtr börjar i december. Det meddelade txtr-chefen Christophe Maire på bokmässan i Frankfurt idag. Plattan - på mässan representerad av en prototyp - kommer att säljas både i Europa och USA. Priset blir 319 euro.

txtr erbjuder en hel del godbitar:

* 20.000 böcker i EPUB-format på den egna säljsajten txtr Store;

* Möjlighet för användarna att ladda upp egna texter;

* Ungefär en miljon böcker och dokument helt gratis från Project Gutenberg och Manualsmania;

* Förinstallerat innehåll (mest smakprov från flera stora förlag) på ett 8 GB SD-kort.

Det kanske allra intressantaste: läsplatta och plattform öppnas upp för utvecklare! Såvitt jag vet är detta unikt i läsplattebranschen.

Tyvärr fungerar mobiluppkopplingen och bokshopen endast i Tyskland i ett första skede. Nästa år ansluts Schweiz och Österrike. Hur detta går ihop med USA-lanseringen sägs det ingenting om i nätrapporteringen.

Unikt för läsplattebranschen är såvitt jag vet också det faktum att txtr tänker ta ut en månadsavgift för uppkopplingen på 12-15 euro beroende på bindningstid. Frågan är väl hur det konceptet går hem på den tyska marknaden där både Kindle och Sony är mäktiga konkurrenter.

Dags för BeBook 2

Holländska Endless Ideas presenterar idag den länge emotsedda uppdateringen av sin Hanlin-variant BeBook på bokmässan i Frankfurt. BeBook 2 har både 3G och WiFi, tryckkänslig skärm och gratis trådlöst RSS-stöd. Man kan ladda ner e-böcker från utvalda partners.

Den enklare och mindre lågprismodellen BeBook Mini ingår som bekant också i sortimentet. Kostade $199 när den nyligen introducerades på USA-marknaden.

tisdag 13 oktober 2009

'Bookish apps' från Enhanced Editions

Det lilla engelska företaget Enhanced Editions börjar ta plats som en av de mer betydande nydanarna i böckernas värld. Två av grundarna, Peter Collingridge och James Bridle, tillhör de 50 mest inflytelserika inom den brittiska bokbranschen enligt London Evening Standard. De har också uppmärksammats av British Council som framstående unga entreprenörer inom publishing.

Enhanced Editions satsar stenhårt på e-böcker med multimedia. Eller kanske 'feature-packed bookish iPhone apps' är en bättre beskrivning. Varje bok är alltså en självständig applikation som kan laddas ner från iTunes.

Det är klart att detta sätt att publicera ger helt andra tekniska möjligheter än vad läsplattor med sina lugna och energisnåla e-ink-skärmar erbjuder. Enhanced Editions är i nuläget heller ingen direkt konkurrent till Kindle & Co. Snarare ett komplement med en ganska tydlig målgrupp: mobilvana yngre människor som gillar lite häftigare läsupplevelser.

Själv uppskattar jag åtminstone en Enhanced Editions-finess: möjligheten att växla mellan textläsning och avlyssning. Hela boken är inläst och uppläsningen är synkad med texten. Man vet alltid var man är (åtminstone i boken).

måndag 12 oktober 2009

Soldriven läsning

Glad nyhet för folk som gillar att läsa i solen: din e-läsare behöver inget batteri ens. Koreanska LG Display har tagit fram något som kallas 'photovoltaic cell' - en ytterst tunn manick som laddar läsplattan med energi från solens strålar.

Det verkar också som om kraften kan lagras för senare användning under skummare förhållanden. 4-5 timmar i solen laddar tillräckligt för en dags läsning.

Frågan är väl bara hur man ska få ihop tillräckligt med svenska soltimmar. Man får väl nöja sig med ett par kapitel då och då ...

fredag 9 oktober 2009

Color på Cool-er också

Färgläsare med trådlös uppkoppling på gång också från engelska Interead, företaget bakom e-läsarmärket Cool-er. Det skriver en Wall Street Journal-bloggare idag - allra längst ner i inlägget som mest handlar om att nuvarande svartvita version ska börja säljas av home shopping-nätverket QVC i USA.

Enligt Intereads grundare, Neil Jones, beräknas uppemot 200.000 exemplar av Cool-er ha sålts vid årets slut. Att jämföra med 1,5 miljoner Kindle.

Interead inledde i september ett samarbete med Google, som innebär att mer än 1 miljon fria e-titlar från Google Book-projektet numera kan laddas ner från Coolerbooks.

Plastic Logic med färg våren 2010

Enligt Engadget kommer Plastic Logic att lansera sin omtalade färgskärm våren 2010 - alltså om bara några månader.

Intressant nog har en Barnes & Noble-representant läckt nyheten och tillagt att den nya e-läsaren kommer att köra en "Barnes & Noble e-book reader application".

Så förutom en egen läsplatta kommer B&N också med ett eget e-läsarprogram. Om nu ryktena är sanna. Frågan är verkligen om de vill satsa på en egen svart/vit platta samtidigt som samarbetspartnern Platstic Logic kan erbjuda läsning i färg.

Uppdatering:

Nu har jag kollat videon ett par gånger och om jag tolkar B&N-representanten rätt är Plastic Logic- och B&N-läsaren samma sak! Noterar att storleken anges till 'size of a paperback' vilket knappast stämmer med den skärm för läsning av stora dokument som Plastic Logic visat upp hittills.

Ser alltså ut att bli två modeller i PL-sortimentet, en stor för läsning av tidskrifter och dokument och en mindre avsedd för böcker från Barnes & Noble. Båda med färg förstås.

Om de dessutom kör Android som operativsystem öppnas helt nya möjligheter, inte minst för utvecklare.

Uppdatering 2:

Eller också handlar det helt enkelt om den sedan länge omtalade PL-plattan försedd med B&N:s e-läsarprogram.

Slutspekulerat!

Android-läsare från Barnes & Noble?

För en tid sedan fick vi veta att Barnes & Noble inlett läsplatte-samarbete med såväl iRex som Plastic Logic.

Nu surrar nätet av rykten om att B&N vill ha en alldeles egen e-läsare. Ingen särskilt ovanlig policy bland jättarna i printbranschen. Ovanlig för rena läsplattor är däremot den valda teknologin: Googles mobilsystem Android.

E-böcker kan redan nu läsas på Android-baserade prylar. Men då handlar det om smartphones utrustade med e-läsarprogrammet Aldiko.

Länkar:

>> Barnes & Noble reportedly working on e-book reader | news.cnet.com

>> Rumor: Android will power Barnes & Noble's eReader | www.crunchgear.com

>> Barnes & Noble's e-reader triplets and the e-commerce distribution ... | blogs.zdnet.com

torsdag 8 oktober 2009

Adobe lovar bot och bättring

Självkritik tillhör inte direkt vanligheterna i dataföretagens utåtriktade verksamhet. Det är således med lätt förvåning man läser ett blogginlägg från Adobes ePublishing-manager Bill McCoy, som upprepade gånger beklagar att Adobe Digital Editions helt saknar stöd för skärmläsare. Så här låter det i slutklämmen:
"Again, the current situation is unfortunate. As someone who has helped foster the adoption of epub, including the decision to support DAISY as a type of basic content within epub, it is a black eye for me personally that Adobe's solution does not presently provide accessibility support."
Inga undanflykter här inte. McCoy lovar dessutom att nästa 'major release' av ADE kommer att ha det efterfrågade stödet.

Skärmläsare - exempelvis det amerikanska JAWS - kan förstora och via talsyntes läsa upp text från andra program och är alltså ett mycket viktigt hjälpmedel för synskadade och blinda.

onsdag 7 oktober 2009

Kindle till Sverige!

Amazons sajt idag:
"We are excited to now ship Kindle to Sweden. Customers in Sweden will enjoy:

Books in Under 60 Seconds: Think of a book and you could be reading it in under a minute

Free Wireless: Free 3G wireless lets you download books right from your Kindle. No monthly fees, service plans, or hunting for Wi-Fi hotspots. See Coverage Map. See Wireless Terms and Conditions

Large Selection: Over 290,000 English-language books to choose from; plus U.S. and international newspapers and magazines

Low Book Prices: New York Times® Best Sellers and New Releases are $11.99 to $13.99 (prices include VAT), unless marked otherwise. You'll also find many books for less - over 70,000 titles are priced under $5.99"
Fantastiskt! Snacka om att det händer saker! Nu ser vi bara fram emot böcker på andra språk än engelska. Och EPUB.

Länkar:

>> New Amazon Kindle to Download Books Beyond U.S. | www.nytimes.com

>> Amazon launches Kindle book reader worldwide | www.guardian.co.uk

>> Kindle 2 Goes to $259, International GSM Version Coming October 19 | www.crunchgear.com

>> Kindle Gets Price Cut, Goes International | mashable.com

>> Kindle 2 eReader gets price drop, goes international | besttabletreview.com

tisdag 6 oktober 2009

Kindle DX tillbaka till verkstan?

50 amerikanska Princeton-studenter som gratistestat Kindle DX är inte imponerade. I den utvärdering som gjorts strax efter terminsstarten förekommer omdömen som 'clunky', 'slow' och 'hard to use', enligt en artikel i studenttidningen The Daily Princetonian.

Långsamheten förvånar många användare - inte bara studenter. E-ink uppdateras ju förhållandevis trögt. På den punkten är det bara att vänta och se vad som händer när nästa generation läsplattor kommer.

Däremot är det anmärkningsvärt att Kindle-utvecklarna missat vanlig sidnumrering, vilket studenterna inte uppskattar. De är inte heller särskilt förtjusta i DX-modellens funktioner för anteckningar och markeringar i texten. Visserligen kan både sidnummer och noteringar vara knepiga att hantera i en flödande e-text men it-experter har minsann löst svårare problem än så. Otaliga gånger.

Många negativa omdömen alltså men det finns också en och annan positiv synpunkt: 'very easy on the eye', 'large quantities of reading available at your fingertips'.

Fantastiskt bra att användare sagt ifrån på skarpen. Det borde framförallt Amazon-folket tycka men det återstår förstås att se om de tar kritiken på allvar. Annars ett bra tillfälle för andra aktörer på storskärmsområdet - Plastic Logic exempelvis - att smyga in på den akademiska arenan.

måndag 5 oktober 2009

Svenska e-böcker på iTunes

Med start i december kommer iPhone-användare att kunna köpa svenska böcker på iTunes. Det handlar om 250-350 titlar från förlagen Atlas, Norstedts och Ordfront. En lansering som Svensk Bokhandel beskriver som en 'storsatsning'. Kanske rätt ordval ändå för svenska förhållanden.

Ordfront lägger bara ut backlisttitlar medan Atlas och Norstedts släpper både backlist och nyheter.

Lanseringen sker i samarbete med den svenska publiceringstjänsten Publit.

söndag 4 oktober 2009

Simon & Shuster ger ut 'vooks'

De senaste åren har det förekommit en hel del mer eller mindre djärva försök med böcker som ger nya läs- och upplevelsemöjligheter i form av hyperlänkar, alternativa läsvägar, interaktivitet m.m. Och förstås multimediainslag. Så mycket mer än experiment har det inte blivit.

Nu tar det amerikanska förlaget Simon&Shuster ett steg åt hybridhållet genom att publicera fyra 'vooks' - böcker med videoinslag. Inte så djärvt kanske men eftersom S&S är en riktig tungviktare i bokbranschen betydelsefullt ändå. Kanske kan vi få se en snabb utveckling de närmaste åren.

Böckerna kan köpas direkt från S&S-sajten och på Apple App Store. 'Vooks' är väl i första hand avsedda för mobiler och de tablets som bl.a. Apple påstås ha på gång. Man kan också läsa dem direkt i webbläsaren. Däremot fungerar de inte på läsplattor som ju inte kan hantera video.

Här kan du läsa mer om vad en 'vook' egentligen är.

torsdag 1 oktober 2009

Ny sväng med Apples tablet-planer

Apples tabletplaner har det ju ryktats friskt om på nätet ganska länge. Den senaste fasen i ryktessvängen kan man studera idag på prylsajten Gizmodo.

Steve Jobs och hans grabbar lär föra diskussioner med flera storföretag i printbranschen, bl.a. New York Times och McGraw Hill. Det handlar alltså om att via iTunes förse tablet-användarna med tidningar, tidskrifter och böcker, inte minst kurslitteratur. Det påstås t.o.m. att böcker och tidskrifter ska få något av en nyckelposition i utbudet för multimediaplattan.

Apple och många andra räknar säkert med en utveckling mot hybridformer, åtminstone när det gäller tidskrifter och kurslitteratur. Alltså animeringar, musik, intalningar, videoklipp på lämpliga ställen i texterna. Kan tänka mig att en bok om Mozart skulle vinna rätt mycket på vettigt inlagda musikavsnitt.