fredag 28 augusti 2009

Europa på gång

Den något överraskande lanseringen av trådlöst uppkopplade Sony Daily Edition är den senast tidens stora nyhet i e-boksvärlden. För första gången får nu Amazon Kindle välbehövlig konkurrens på någorlunda likvärdiga villkor. Kampen om läsarna på amerikanska marknaden lär alltså bli stenhård, särskilt som också bokhandlarjätten Barnes & Noble är i farten - avtal med både holländska iRex och amerikanska Plastic Logic.

Men för oss svenskar är väl konsekvenserna för den europeiska e-bokscenen intressantare. Daily Edition utnyttjar samma trådlösa uppkopplingsteknik som många europeiska leverantörer tillhandahåller. Amazons tillkännagivande häromdagen att Kindle ska släppas i Europa redan nästa vecka kan säkerligen ses mot den bakgrunden. Problemen med mobiltaxor och annat som bortblåsta ...

Även flera europeiska aktörer har känt sig manade att påminna om sin existens.

Tyska txtr har nu klart med inte mindre än två mobiltjänster, e-plus och Ecotel. Manicken ska visas upp på bokmässan i Frankfurt den 14 oktober och då får vi också äntligen veta vad den kostar.

Franska Cybook tänker uppgradera programvaran i sina läsare Gen3 och Opus.

Holländska BeBook har ju länge lovat en miniversion och om man får tro tyska sajten lesen.net bör den släppas vilken dag som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar