måndag 29 juni 2009

Är 'unitasking' en av förklaringarna till Kindle-succén?

Man läser då och då klagomål över att läsplattorna inte erbjuder så mycket mer än möjligheten att ladda ner böcker, behaglig och strömsnål textvisning samt några få grundläggande textfunktioner. Nu diskuteras på webben om den begränsade funktionaliteten i själva verket är en av orsakerna bakom Kindle-succén.

Visst verkar resonemanget rimligt. Läsplattan stöder koncentrerad läsning i lugn och ro och den hjälpen kan verkligen behövas emellanåt. Surfande, mejlande och andra online-aktiviteter kan gott vänta tills man sitter framför 'multitasking'-skärmen igen.

Den dag inom en snar framtid då e-ink-teknologin klarar av färg och snabb skärmuppdatering får vi väl se vart utvecklingen leder. Till rätt pris kan nog en kombinerad läsplatta/pyttedator ändå vara ett lockande alternativ för många.

söndag 28 juni 2009

Fasta e-bokpriser räddar norska (och tyska) bokförlag?

Idag utökade jag min autosökande RSS-baserade editor med norska och danska sökord och hittade genast en mycket intressant artikel på den norska sajten Fete Typer. Här får förlagsmannen Bjarne Buset svar på tal i en diskussion om förlagens roll i en föränderlig bokvärld. Inläggets rubrik talar för sig själv: E-bøker trenger ikke forlag.

Av en NTB-notis som också dök upp i sökresultaten framgår att det är uppenbart att norska förlag och bokhandlare är beredda att slåss med näbbar och klor för sin överlevnad. De vill nämligen ha fast pris på e-böcker och ljudböcker. Ingenting sägs om prisnivån men det är ingen hemlighet att många i producent- och försäljningsledet önskar att e-utgåvor skall kosta lika mycket som pappersböcker (!!!).

En orimlighet förstås, men man ska inte vara alltför säker på att förnuftet segrar. I Tyskland har en minister nyligen gått ut officiellt med just detta budskap ...

lördag 27 juni 2009

Tysk Kindle i stöpet

Den första etappen av Amazons Kindle-lansering i Europa ser ut att gå i stöpet. Enligt planerna skulle tyskarna få möjlighet att köpa och använda Kindle på samma sätt som amerikanerna under första halvåret 2010. Nu rapporterar tyska Wirtschaftswoche att förhandlingarna med tyska mobiloperatörer har spruckit. (Vilket knappast beklagas av de tyska bokförläggarna - Kindle har framställts närmast som ett dödligt hot från det hållet.)

Därmed lämnas fältet öppet för Sony och txtr. Sonys läsplatta kan köpas redan nu och txtr börjar säljas till hösten.

Om nu inte Amazon lyckades förhandla fram en rimlig mobiltaxa kan man ju undra hur txtr-folket har lyckats lösa det problemet. Ett och annat frågetecken alltså.

onsdag 24 juni 2009

Issuu intressant dansk publiceringstjänst

Köpenhamns-baserade Issuu är en i raden av intressanta publikationstjänster på nätet. Inte lika uppmärksammad som giganten Scribd kanske men minst lika intressant för oss svenskar. Mitt totalsubjektiva förstahandsintryck är att det svenska utbudet på Issuu snarast är bättre än motsvarigheten på Scribd. Nordiska sambandet kanske en förklaring?

Man kan tydligen bara ladda upp filer i PDF-format som Issuu sedan behandlar och visar i sitt Flash-baserade läsarprogram, typ online-magasin. Utbudet tycks också domineras av just tidskrifter.

Tjänsten finns också i en pro-version för den som mot betalning vill slippa annonser. Däremot ingen försäljning av dokument enligt Scribd-modellen än så länge. När den funktionen kommer blir Issuu ett verkligt intressant kommersiellt alternativ.

måndag 22 juni 2009

Svensk 'e-boksläsare' på gång

Inte så ofta man hittar intressanta svenska e-boksnyheter. Men nu har det alltså hänt. I en pressrelease idag meddelar det svenska företaget Publit Sweden AB att de tillsammans med forskare från Södertörns högskola ska utveckla en e-boksläsare. Vad nu? En svensk Kindle på gång?

Knappast. Det handlar i stället om en 'mjukvarubaserad e-boksläsare' som tydligen ska ingå i en ny svensk infrastruktur mellan förlag och e-bokskonsumenter. Så kan man kanske förstå pressreleasens något svårtolkade budskap.

Faktum är att inte ens utvecklarna själva verkar vara helt säkra på vad det egentligen handlar om. Citat från Publitbloggen:
"Nu har tanken blivit verklighet och vi sätter genast igång med arbetet tillsammans med forskare från Södertörns högskola. Vart det kommer att leda oss är fortfarande högst oklart men vi lovar att hålla er uppdaterade. Förhoppningsvis kommer vi att lära oss mer om hur läsandet kommer att utvecklas på nya plattformar och hur distributionen till dessa ska skötas på ett så effektivt sätt som möjligt. Eller med andra ord: hur vi ska kunna 'göra det ständigt enklare att publicera böcker'."
Hur som helst, jättekul med en svensk satsning inom det här området. Ska verkligen bli spännande att följa utvecklingen!

söndag 21 juni 2009

Stort utbud till tyska txtr

Kindle visade ju att trådlös nätanslutning och ett stort, lätthanterligt utbud är viktiga faktorer om man vill sälja läsplattor med framgång. Budskapet har uppenbarligen gått hem hos utvecklarna av den tyska e-läsaren txtr Reader. När den börjar säljas i mitten av oktober - i samband med bokmässan i Frankfurt - erbjuds både trådlös uppkoppling och ett närmast gigantiskt utbud tyska böcker.

Internetanslutningen sker via WiFi (vanligt trådlöst LAN) eller 3G (mobiltelefoni). Online-butiken erbjuder böcker från alla stora tyska e-boksleverantörer och dessutom kan man förstås ladda ner gratis från exvis Project Gutenberg. Sammanlagt kan man välja bland mer än en miljon titlar.

torsdag 18 juni 2009

Nytt hos Google Book Search

Problemen med Google-avtalet stoppar inte upp utvecklingen av Google Book Search. Idag rullas inte mindre än sju nya funktioner ut, bl.a. förenklad inbäddning av förhandsgranskning på sajter och bloggar, mer kontext kring sökord i boktexten och förbättrad information om varje titel. Text-till-tal (uppläsning med talsyntes) underlättas också eftersom böckerna nu kan visas i rent textformat.

De nya funktionerna gäller bara om man söker på public domain- och partner-titlar, dvs böcker som Google har juridiskt tillstånd att visa åtminstone delvis.

onsdag 17 juni 2009

EPUB på frammarsch

Den hårdnande konkurrensen inom e-boksbranschen sätter sina spår. Trängd av bl.a. Googles boksäljarplaner och samarbetet mellan Scribd och Simon & Schuster meddelar nu Amazons big boss Jeff Bezos att Kindle-böcker ska anpassas för andra läsverktyg och e-läsarprogram. Inget sägs om vilka format det handlar om men en rimlig gissning är att man satsar på den framväxande standarden EPUB. Fast med DRM förstås.

Nyligen meddelade den största (ja, enda) svenska, kommersiella e-boksaktören eLib att deras böcker numera också säljs i EPUB-format. Antagligen med DRM - tanken på kopieringsskydd sitter liksom i ryggmärgen på branschfolket. Inga rationella skäl emot verkar bita - exvis att det är fullt möjligt för en skicklig programmerare att knäcka vilken DRM-kod som helst:
"There are some fundamental truths in the universe. We cannot travel faster than light, and we cannot make a copy protection system that is uncrackable. The only question is: how long will paying customers stay when the companies they're buying from treat them as attackers?" (Cory Doctorow, The Guardian, 2007-09-04)
Jag delar den åsikt som det unga skrivarparet Daniel och Johanna uttrycker i den här videon: en digital vattenstämpel är mycket bättre än DRM!

tisdag 16 juni 2009

Bezos gillar inte Google Books

Amazons mål är ju att kunna erbjuda varenda bok som någonsin tryckts på sina Kindle-plattor. Den ambitionen går liksom inte ihop med Googles pågående inskanning av den samlade världslitteraturen - och konflikten är redan igång. Amazon-bossen Jeff Bezos tycker bl.a. att man inte ska belönas 'for violating a large series of copyrights'.

Som bokläsare gillar jag verkligen de möjligheter som Google Books erbjuder men det är ändå hälsosamt att detta gigantprojekt stöts och blöts ur alla möjliga synvinklar. Googles makt är enorm och det finns en risk för missbruk - knappast just nu, men ingen vet ju vilka punkter framtida Google-ägare kan ha på agendan.

Länkar:

>> Bezos: We've got issues with Google Book Search | news.cnet.com

>> Bezos Doesn’t Like Google’s Book Settlement Either | www.techcrunch.com

>> Amazon attacks Google books deal | www.pcpro.co.uk

>> Amazon's Bezos Has 'Strong Opinions' About Google Books | www.eweek.com

lördag 13 juni 2009

Kindle DX redan slutsåld

Amazons stora läsplatta Kindle DX började säljas för ett par dagar sedan (10 juni) och är redan slutsåld. Först den 17 juni kommer nästa omgång ut på marknaden. Här några recensioner av DX:

>> Review: Kindle DX | www.crunchgear.com

>> Putting the Kindle DX Through Its Paces - New York Times | gadgetwise.blogs.nytimes.com

>> Ars Technica on the new Kindle DX - Ars Technica | arstechnica.com

söndag 7 juni 2009

Länktips 2009-06-07

Läsvärt på nätet idag:

>> Schwarzenegger: Digital textbooks can save money, improve learning | www.mercurynews.com
- Gamle Terminator-skådisen slår ett slag för digitala läroböcker i pengakrisens Kalifornien.

måndag 1 juni 2009

Länktips 2009-06-01

>> Google's E-Book Business Allows Publishers To Set Pricing | techfragments.com
- Google har nya bokplaner.

>> Ebook Reader Revolution ...| DA Direct
- Längst ner på sidan: fyra e-läsare i australisk säljvideo. HanLin finns i flera varianter, bl.a. BeBook. För övrigt många intressanta e-prylar ...