onsdag 8 juli 2009

Lättare för bibliotek att digitalisera?

Det kan bli lättare för bibliotek och arkiv att digitalisera verk som skyddas av upphovsrätt. I varje fall skall möjligheterna undersökas av den särskilde utredare som för närvarande ser över den svenska upphovsrättslagstiftningen. Givetvis skall också frågan om ersättning till rättighetsinnehavarna tas upp.

Allt i enlighet med det tilläggsdirektiv till Upphovsrättsutredningen som regeringen utfärdade den 29 juni.

Sonys mjukvara äntligen Mac-kompatibel

E-boksajten MobileRead rapporterade i går att Sonys eBook Library-mjukvara kommer i en Mac OS X-kompatibel version i slutet av sommaren. Innebär alltså att Mac-ägare då kan ladda ner och organisera innehåll till Sony-läsarna PRS505 och PRS700.

Någon Linux-variant är inte i sikte vad jag kan förstå.

tisdag 7 juli 2009

Fler e-läsare

Ditto (Digital Interface Total Text Organizer) heter en ny amerikansk e-läsare i lågprisklassen (samma skikt som Cool-er med andra ord). Saknar direktuppkoppling och stöd för EPUB men verkar i övrigt ha alla grundläggande funktioner på plats, inklusive inbyggd MP3-spelare. Pris 249 dollar vilket är hela 110 dollar billigare än Kindle 2.

Häromdagen rapporterades att Vodafone har en alldeles egen läsplatta på gång. Den amerikanska telekommunikationsjätten AT&T vill tydligen inte vara sämre.

Fortsatt full fart på den internationella e-läsarmarknaden alltså.

Uppdatering:
Den 8 juli sänktes priset på Kindle 2 till 299 dollar.

Kindle DX diskriminerar blinda?

Amazon har ju utlovat ett antal friexemplar av läsplattan Kindle DX till studenter och lärare vid några amerikanska universitet. Nu har två organisationer för blinda, National Federation for the Blind och American Council of the Blind stämt ett av de aktuella universiteten, Arizona State University. Anledningen är att blinda inte kan använda Kindle DX.

Visserligen finns talsyntes för uppläsning av text men menyerna saknar den funktionen. Det innebär att blinda studenter inte kan köpa böcker, välja vilken bok man vill läsa eller ens aktivera talsyntesen. Dessa brister kan strida mot de strikta bestämmelser om tillgänglighet som alla statliga amerikanska institutioner måste följa.

Organisationernas pressrelease kan du läsa här.

måndag 6 juli 2009

Codex Sinaiticus på nätet idag

Världens äldsta bibelmanuskript, Codex Sinaiticus, kan fr.o.m. idag studeras i sin helhet på webbplatsen www.codexsinaiticus.org. Sajten har tidvis varit överbelastad så här på öppningsdagen men när jag testade var det inga problem.

Texten, som är på grekiska, skrevs på 300-talet. Det fysiska manuskriptet är utspritt på fyra bibliotek: British Library, ryska nationalbiblioteket i St Petersburg, universitetsbiblioteket i Leipzig samt ursprungsplatsen St Katarinaklostret i Sinaiöknen. Manuskripet har ursprungligen omfattat hela bibeltexten men halva Gamla Testamentet saknas sedan länge.

Sajten är resultatet av fyra års utvecklingsarbete till en kostnad av 1 miljon pund. För den som vill fördjupa sig i materialet finns god hjälp i form av sökfunktion, transkribering och översättning till bl.a. engelska och tyska.

En pressrelease med utförlig information hittar du här.

Cybook Opus presenteras

Den första franska specialsajten om e-boksvärlden, Ebouquin, hade igår en utförlig presentation av Cybook Opus, den senaste läsplattan från det franska företaget Bookeen. Bildspel plus artikel med många bilder!

Om jag förstår saken rätt ska Opus finnas på den franska och europeiska marknaden från mitten av juli för 249€.

Hade ett litet inlägg om den nya Cybook-modellen den 12 maj.

Fler (gamla) länkar:

>> Bookeen outs pocket-sized Cybook Opus e-book reader | www.engadget.com

>> Bookeen Releasing Cybook Opus This June 2009- TopTenREVIEWS | ebook-reader-review.toptenreviews.com

>> Gizmodo - Handy Cybook Opus E-Book Reader Fits in Your Pocket ... | gizmodo.com

lördag 4 juli 2009

Twitterature

Twitterature kallas ett litterärt experiment med humoristiska förtecken som lär dyka upp på nätet i höst. Bakom projektet står Penguin Books.

Det hela går ut på att återberätta 75 stora litterära verk i Twitter-format - max 20 tweets per bok. För kvittrandet står två unga studenter vid University of Chicago, Emmett Rensin och Alex Aciman.

Kan tänka mig att vissa vänner av god litteratur rynkar på näsan en aning åt detta påfund. Vi övriga skulle säkert roas av en svensk motsvarighet. Vad skulle Kristina från Duvemåla ha twittrat om månne? Och Carlsson i Hemsöborna?

Läs mer här:

>> Twitterature? | www.chicagotribune.com

Vodafone utvecklar egen e-läsare

Allt fler aktörer ger sig in i kampen om e-läsarkunderna. Idag kan man läsa på tyska sajten WirtschaftsWoche att mobiljätten Vodafone har avancerade planer på en egen läsplatta, i första hand avsedd för den tyskspråkiga marknaden. Det verkar handla om en större modell, typ Kindle DX, som ska vara klar för försäljning redan i höst.

Amazons tyska Kindle-lansering gick ju i stöpet efter fruktlösa förhandlingar med bl a just Vodafone. Sony (utan trådlös anslutning) och den ännu inte saluförda txtr (med trådlös anslutning) får nu alltså konkurrens från oväntat håll.

Vem som ska tillhandahålla läsningen är oklart. Man kan ju faktiskt tänka sig att Vodafone-folket vill ha en 'svensk modell', alltså att man kan ladda ner böcker från vilken boksäljarsajt som helst. Det skulle ju innebära en större och flexiblare marknad med goda expansionsmöjligheter. Norrut exempelvis.

Annonser i Amazon-böcker?

Idén med annonser i böcker är danska BookBoon förstås inte ensam om. På nyhetssajten Slashdot kunde man igår läsa om Amazons planer på området. I typisk amerikansk stil börjar man med en patentansökan, som tydligen avser en metod att lägga in annonser i äldre böcker ('out-of-print or rare books'). Så vitt jag förstår gäller det både e-böcker och böcker tryckta on demand.

Två reflexioner: 1) Det amerikanska patenthelvetet blomstrar som aldrig tillförne. 2) Annonsmarknaden tycks outsinlig.

fredag 3 juli 2009

USA:s justitiedepartement granskar Google-avtalet

Igår bekräftade det amerikanska justitiedepartementet att man har inlett granskningen av det avtal Google ingick med Association of American Publishers och Authors Guild i oktober 2005. Möjligen kan överenskommelsen strida mot de amerikanska antitrustlagarna.

Den kontroversiella delen av Googles bokprojekt gäller främst de 'herrelösa' titlar som tillhandahålls av de deltagande biblioteken Stanford, Harvard, Oxford, University of Michigan och New York Public Library. Får inskanningen till följd att Google i praktiken får ensamrätt till denna enorma bokskatt på flera miljoner böcker?

Den 18 september skall departementets granskning vara klar.

Läs mer här:

>> US Justice Dept. Formally Confirms Google Books Inquiry | searchengineland.com

>> U.S. Confirms Investigation of Google Books Deal NYTimescom | www.nytimes.com

Bridgestone satsar

E-papperstillverkaren (och däckfabrikanten) Bridgestone satsar nu på den snabbt växande e-läsarmarknaden. Med sitt egenutvecklade electron powder and granular material tar de upp kampen med E-ink som ju har varit den helt dominerande skärmleverantören hittills.

En Bridgestone-skärm uppdaterar en A4-sida på snabba 0,8 sekunder, kan visa färg och hantera anteckningar gjorda med en e-penna (Wacom). Man har utlovat fler detaljer mot slutet av sommaren. Gissar att priset på en Bridgestone-baserad läsplatta blir i saftigaste laget för vanligt folk men som alltid finns det ju också en proffs- och företagsmarknad.

Fler som skriver om Bridgestone:

>> E-Paper von Bridgestone bald in eReadern | www.lesen.net

>> Bridgestone set to make major push into e-paper business | www.engadget.com

>> Bridgestone readying e-paper with 0.8s refresh time, color option ... | www.slashgear.com

>> E-papper en miljardmarknad 2012 (i dollar) « Tidningsliv | tidningsliv.wordpress.com

torsdag 2 juli 2009

Dags för World eBook Fair

Från och med den 4 juli kan du med fördel gå in på sajten www.worldebookfair.org. Du hamnar då mitt i ett utbud på 2,5 miljoner e-böcker. Inte bara böcker förresten - det finns gott om ljudfiler, musik och film också. Nästan allt gratis.

Bakom denna årliga satsning står Project Gutenberg, The World Public Library, The Internet Archive och eBooksAboutEverything. World eBook Fair avslutas den 4 augusti.

Ordfrekvenser på Google Book Search

Google Books-utvecklarna ligger inte på latsidan. Common Terms and Phrases kallas en ny moln-funktion som visar de vanligaste orden och fraserna i en bok. Ju större teckenstorlek, desto högre frekvens. Tills vidare är funktionen begränsad till ett fåtal böcker ('some of our books').

I inlägget om den nya funktionen på bloggen Inside Google Book Search berättar utvecklaren Diego Puppin om den italienske forskaren Mario Alinei som redan i slutet av 60-talet använde datorn i sina studier av det italienska ordförrådet. Det var en mödosam process där en enda körning kunde kräva flera dagars arbete. Nu tar det bara några sekunder att få fram samma - eller bättre - resultat.

Sverige var också tidigt ute på det här området. Den kände Göteborgs-professorn och Akademi-ledamoten Sture Allén använde datorstöd redan i sin doktorsavhandling 1965. 1970 publicerades första delen av Nusvensk frekvensordbok, ett stort datorbaserat lexikonprojekt under Alléns ledning. Källmaterialet utgjordes av hålremsor från svenska dagstidningar.

onsdag 1 juli 2009

Vettig svensk e-boksmodell

Idag kan vi läsa i Dagens Nyheter att till hösten, ja då blir det fart på den svenska e-boksmarknaden. I en artikel rubricerad Genombrott för e-boken intervjuas Magnus Nytell från Bonniers och Johan Greiff från Elib.

De lovar förstås ingenting bestämt, men deras uttalanden om en svensk e-boksmodell verkar ändå lovande. Man vill bygga en öppen marknad - man ska kunna ladda ner böcker till sin läsplatta från vilken boksäljarsajt som helst. Ingen låsning typ Amazon - Kindle alltså. Man har också insett att EPUB är det vettigaste formatet och att vattenstämplar är att föredra framför DRM - åtminstone i princip.

Goda intentioner från branschen alltså, helt i linje med läsarnas intressen. En viktig fråga återstår dock att lösa: prissättningen. Vi vet ju att många på producent- och säljsidan vill ha höga e-priser för att skydda pappersboken. Ur konsumentens perspektiv är detta resonemang minst sagt ogiltigt.

Annonsfinansierade e-böcker

Skulle du kunna tänka dig att läsa nya e-böcker alldeles gratis? Förutsättningen är förstås att du inte retar upp dig alltför mycket på annonserna som betalar hela kalaset. Om du vill prova kan du kolla sajten BookBoon. Där finns ny kurslitteratur och uppdaterade resegajder för gratis nedladdning, även ett svenskt utbud. Formatet är PDF. Bakom sajten står det danska bokförlaget Ventus.

Själv störs jag inte alls av vettigt utformad reklam - så länge den inte är påträngande. I BookBoons fall blir det helt godkänt. Annonserna är tydliga men de stör inte läsningen på något sätt.

Önskar att den här möjligheten hade funnits när jag själv var student. Då kanske man hade sluppit de efterhängsna CSN-inbetalningarna långt tidigare ...

Nya e-läsare utomlands

Den senaste tiden har två nya e-läsare lanserats. Igår (30 juni) släppte den brittiska boksäljaren Borders UK sin egen Sony-konkurrent Elonex ebook och i Japan kan man snart köpa Libre från företaget iriver.

Frånvaron av nordiska läsplattor blir allt obegripligare.